23 Mart 2019 Cumartesi

Kabile Şirket...


Sıkı eğlence yeni iş kavramıdır. Peki bu yeni iş şekline ne diyeceğiz ?
Bir ihtimal , “Yaşayan şirket “ . Bu değimin kaynağı, Arie de Geus ‘un aynı adlı harika kitabıdır. Adından da anlaşılacağı gibi Geus, şirket canlı bir nesneye benzemekte, yönetim literatüründeki yeni bir yönelimi açıklamaktadır.
Sanayi toplumunda şirketler makinelere benzetilirdi. İçinde çalışan işçiler de makinalar gibi değerlendirilirdi.
Bilgisayar ağı ile birbirine bağlanmış organizasyonuyla, Bilgi toplumunda bilgisayar demek, mecaz anlamı ile tüm şirket demekti. İletişimi ve bilgiyi –ihtiyaç olduğunda organizasyon hiyerarşilerini alt parçalara ayırarak –uygun iletkenler vasıtası ile kanalize etmeye büyük önem verilir. Bu bir bilgi şirketidir.
Burada etrafı kasvetli bilgisayarlar ile çevrili çalışanlar, ortak yeni bilgilerini birleştirmek amacıyla sadece verimli olması düşünülmüş küçük odalarda toplanırlar, arada bir de yoğun olmayan günlerde rahatlarlar.Bu yeni kollektif  şirket meteforu , şirketi canlı bir organizma gibi görür. Mesela, bir şirket ergenlik döneminde çelimsiz ve beceriksiz olabilir, gençliğini çılgınca geçirebilir, olgunluk dönemine erişebilir. Derken şirket gün gelir öyle bir döneme gelir ki , bir miktar seçkin ve aristokrat olur ; nasıl söylediğiniz, neyi söylediğinizden daha önemli hale gelir. Bundan sonra, yaşlılık dönemi başlar. Yeni fikirler ve girişimler artık eskisi kadar kolay gelmez. Nihayet şirket ölür.Bu biyolojik benzetmenin makinaların artık sahne ortasında yer almamasının vurgulanması bakımından güçlü bir tarafı var. Düş toplumunu belli değerler ve kurallar manzumesi olan bir kabileye benzetebiliriz. Kabile üyeleri birlikte avlanan, avı belli kurallara göre paylaşan, birbirine çok iyi kenetlenmiş bir birimdir. 100.000 yıl öncesine dayanan, türümüzün tarihi boyunca kabileler halinde örgütlenme , en uzun ömürlü sosyal yapı olmuştur.
Tarım toplumunun aile arazileri ve sanayileşmenin fabrikaları daima daha kısa ömürlü olmuştur. Günümüzde yeni teknolojiler, yeni kural ve normlar olsa da,köklerimize dönerek bizi daha temelden bağlayacak köklü ihtiyaçlarımızı gidermeye yönelik kabile sistemini yönetim danışmanları olarak inceleyerek , yeni  verimli yönetim sistemleri oluşturabiliriz.

Kaynak : Düş Toplumu /Rolf Jensen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fark Yaratan Yenilikler İçin...

İş görüşmelerim esnasında, yerli bir firmamızın metaverse laboratuvar denemesinde bulunmak çok etkileyici bir deneyim idi. Harika manzarası ...