13 Şubat 2024 Salı

KABİLE OLARAK MODERN ŞİRKET

Bilginin ve bilgili insanın her yerde olduğu, ancak mucizeler gerçekleştirmek isteyen şirketlerin yaratıcılık ve yenilik de aradığı bir dönemdeyiz. Yaratıcılık ve kazandıran yeniliklerin hayata geçirilmesi için gerekli şartların ve ortamın da sağlanmış olması gerekiyor.


Yaratıcılık ve verimlilik için değer yaratacak çalışanlar da güven , huzur ve belirli bir yaşam standardı için tatminkar kazanç sağlamak istiyor. Giderleri minimumda tutmak zorunluluğu hisseden şirketlerde kendilerine uygun rolleri alamayan , bilgili, idealist ve yenilikçi liderler kabile şirket kurulumları ile yeni nesil şirket yönetim kurallarını yeniden yazacaklar.

Her şeyin hızla değiştiği dönemde, belli bir değerler ve kurallar manzumesi olan , sinerji yaratabilen  ortak hedeflere sahip kabile şirketler bu günün ve geleceğin şirketlerinden olacak gibi görünüyor.

Kabile olarak modern şirkette başka bir mecaz kendini gösteriyor : İlginç olay dizisi ile gelişen tiyatro oyunu. Bir şirketi yönetmek demek, bir oyunu her gün sergilemek demektir. Oyunculara/ çalışanlara iş arkadaşları ile ve müşterileri ile oynamak üzere farklı roller verilir. Eğer oynadıkları oyun sürükleyici ise , gösteriye çok kişi katılmak isteyecektir. Heyecanın bir bölümü bu oyunun komediye yada trajediye dönüşmesi ihtimalinde yatar. Müşterilerle birlikte çalışanlar oyunun gittiği yönü belirlerler.

Sosyal ve insanı unsurları ön plana çıkarabilen şirketlerin reytingi ile birlikte katma değeri yüksek çalışan bağlılığı ve inovasyon yeteneği de artacaktır. Bilgisayarlar, yazılımların köleler olması halinde yaratıcılık, yenilenme ve eğlenceye daha çok vakit olacak. 

İşte eğlenebilmek den bahsetmek garip gelebilir, ancak daha çok yaratıcılık için  eğlenmek önemli! Mutlu çalışan ; mutlu müşteri ve yenilikçi fark yaratan şirketin olmazsa olmazı...

Bir kabilenin gerçek üretken faktörü makinelerde, bilgisayarlarda değil , üretkenlik katılımcı ve üyelerden gelir. Şu anda, pek çok  küçük ve orta ölçekli imalatçı firmanın  mevcut makinaları atıl yada düşük kapasite ile çalışıyorsa, bilgisayar ve yazılıma gerek duymuyor yada kullanacak kapasite personel bulunduramıyorsa, yeterince paylaşımcı ve yaratıcı bir kabile şirket kurulamamış olmasındandır. Yönetim stratejisi ve felsefesi, işin hikayesi , senaryosu , oyuncuları yoksa sürdürülebilir takip edilmeye değer kuruluş yaşam öyküsü ve ömrü olmayacaktır.

Girişimciliğin teşvik edildiği bu günlerde, kabile şirket oluşumlarının çoğalmasını umut ediyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BİLGİ TOPLUMUNDAN DÜŞ TOPLUMUNA GEÇİŞ BAŞLADI

  Merhaba,  2004 yılından itibaren devam eden , kurumsal gelişim yönetimi çalışmalarımi  www.bdmajans.com sayfamıza aktarmis bulunuyorum. Bu...